sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Tunnelmia 90-vuotisjuhlista!


Perheniemen evankelisen opiston, silloisen Sairalan evankelisen kansanopiston toiminta alkoi Kirvussa, Sairalan kylässä 10.11.1924, eli tarkalleen 90 vuotta sitten. Sotien jälkeen toimittiin lisäksi muutama vuosi evakossa Muurlassa ja Janakkalassa. Suurin osa Perheniemen opiston toimintavuosista on kuitenkin tapahtunut täällä Perheniemessä. Juhliin saimme paikalle kunniavieraaksi kaksi jo Kirvussa aikanaan opiskellutta sekä kaksi Perheniemen 1. vuosikurssille 1948-1949 osallistunutta - ja monia muita. Kaikkiaan paikalla oli arviolta noin 180 henkeä.


Juhlapäivä alkoi jumalanpalveluksella ja juhla-aterialla. Pääjuhlan ohjelma koostui pääosin opiston aikaisempien ja nykyisten työntekijöiden ja oppilaiden tervehdyksistä ja musiikki- ja tanssiesityksistä. Juhlapuheen piti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Piispa Häkkinen muistutti opistoväkeä siitä, mikä merkitys kansan opistoilla on ollut ja edelleen on kansansivistystyössä:

- Todellinen sivistys on ihmiseksi tulemista. Sivistys ei ole vain yhteiskunnallinen projekti, ei ulkoista oppineisuutta tai ihmisten mielivaltaisesti laatimaa etikettiä. Se on arkipäivän hienostuneisuutta, oman ja toisten arvon sekä elämän kunnioittamista. Sivistyksen kova ydin on sydämen sivistys – nöyrä, mutta omasta asemastaan tietoinen asenne.

Opiston entinen rehtori Päivi Sipponen kävi läpi opiston historian vaiheita perustamisesta alkaen, onhan Päivi tuntenut henkilökohtaisesti kaikki opiston rehtorit ja hänen tätinsä opiskeli Kirvussa opiston 1. vuosikurssilla.

Hall. PJ Antero Rasilainen sekä ELY:n lahja opistolle. Iitin kunnan tervehdyksen toi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Lehtinen, joka toimi 1980-luvulla myös opiston johtokunnassa. Iitin seurakunnan tervehdyksen toi kirkkovaltuuston pj Hanna Savelainen, jonka on puolisonsa kautta sukua opiston 1. rehtorille Martti Savelaiselle. SLEY:n tervehdyksen toi Markku Näkki, Evankelinen Lähetysyhdistys ELY ry:n tervehdyksen toi opiston hallituksen puheenjohtaja Antero Rasilainen ja Missionuorten (YWAM) tervehdyksen jakoi opiston viestintäpäällikkö Tapio Luoma-aho. Juontajana toimi Tarja Repo. Tervehdyksellä opistoa muistivat lisäksi mm. Kymenlaakson opisto, Lahden Diakoniasäätiö, Jaakkiman Kristillinen opisto, Kirvu-Säätiö, Kirvun Pitäjäseura, Perheniemen kyläyhdistys, Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistys, sekä monet opiston entiset opiskelijat ja vastuunkantajat. Juhlassa musiikilla palvelivat musiikinopettaja Karl-Heinz Hennen (trumpetti), kanttori Kimmo Puunenä, sekä Martti Tamminen (laulu).

Kiitos kaikille Perheniemen opiston 90-vuotisjuhlaan osallistuneille ja opistoa tervehdyksin tai muuten muistaneille - te teitte tästä juhlasta juhlan!!


Opiston 1. vuosikurssi 1924-1925 Kirvussa. Kirvun lukuvuoden 1944-45 opiskelijat löysivät kurssikirjasta itse kirjoittamansa runot.