perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kotiseutukierroksella

Taidetta Kirkonkylällä - tule tutustumaan!
Kesä on ollut sateinen, mutta kauniista maisemista voi nauttia myös sateella. Iitti on kaunis pitäjä ja tässä vaihteeksi muutama kuva opiston lähiseuduilta Pohjois-Iitistä, eli "vesikansan mailta". Nähtävää Iitissä riittää, sillä Iitin pinta-ala on melkoisen suuri. Kesäasukkaita Iitissä on yli 4000 ja Pohjois-Iitissä riittää vesistöjä. Eteläinen Iitti, missä opistokin sijaitsee puolestaan on "maakansan" aluetta, vanhastaan maatalousvaltaista. Alueella on ollut lukuisia suuria maatiloja ja kartanoitakin. Kävimme hieman tutustumassa nähtävyyksiin Länsi-Kymen kulttuuritien pohjoispäässä Vuolenkoskella ja Iitin kirkolla. 

Tiesitkö mm. sitä, että Iitin kirkonkylä on valittu Suomen kauneimmaksi kyläksi vuonna 1990, eikä ansiotta! Vuolenkosken kylä Pohjois-Iitissä taas on valittu jo useamman kerran valtakunnan Vuoden kyläksi, paljolti hyvän yhteishenkensä ansiosta. 

Iitti on Kymenlaakson seudun vanhimpia pitäjiä. Sen perusti viimeinen katolinen piispamme Arvid Kurki kuningas Kustaa Vaasan vahvistuskirjalla vuonna 1539. Aikoinaan Iitin kirkkopitäjään kuului mm. nykyisen Kouvolan, Jaalan, Kuusankosken ja Valkealan alueet sekä osia nykyisestä Mäntyharjusta ja Elimäestä. Iitin historia on arvokas.


Kirkonkylän kylätalo ja kesäkahvila

Mankalan voimalaitoksen putouksia.


Mankalan kanava rakennettiin tukinuiton oikoreitiksi.

Vuolenkosken kyläkirkko


Tervetuloa Iittiin!!!