tiistai 14. toukokuuta 2013

Tiimi palasi Romaniasta


Unkarin rajan tuntumassa sijaitseva Oradean lääni on Romanian köyhintä aluetta. Oradeassa myös asuu huomattavan suuri romanivähemmistö, jonka koko eri arvioissa vaihtelee 1,5 - 2,5 miljoonan välillä. Romanien vaikea yhteiskunnallinen ja taloudellinen asema, sekä kouluttamattomuus heijastuu koko Eurooppaan ns. romanikerjäläisinä sekä myös vakavampina ongelmina, kuten ihmiskauppana. Suurin osa Suomessakin liikkuvista kerjäläisistä tulee Oradean alueelta.

Juuri näiden ihmisten parissa Perheniemen opis
kelijat tutustuivat erilaisiin paikallisyhteisön kehittämishankkeisiin ja tekivät myös käytännöllistä avustus- ja sosiaalityötä. Talven aikana käytiin lisäksi tutustumassa myös Moldovaan joka on Euroopan köyhin maa.

Tiimi on nyt viimein palannut Suomeen ja heidät voi tavata Suomi-kiertueella seuraavasti:

Heinavesi, ti 14.5. Heinaveden helluntaiseurakunta klo 18:00
Rovaniemi, helluntaiseurakunta to 16.5. klo 18:00
Ivalo, pe 17.5. Ivalon helluntaiseurakunta klo 19:00
Iitti, ke 22.5. Perheniemen opisto klo 18:00

Tule mukaan!



Romaniasta juuri palannut Marika kertoo kokeneensa vapaaehtoistyöjakson opettavaisena kokemuksena.

- Sikäläiset olosuhteet ja tavat toimia ovat hyvin erilaisia kuin Suomessa, ja niihin sopeutuminen oli välillä haastavaa. Esimerkiksi suunnitelmien mukaan toimiminen on täällä vain idea, joka harvemmin toteutuu käytännössä. Tilanteiden mukaan joustamisesta tuli lähes rutiinia. Kaiken toiminnan ja tekemisen keskellä omat odotukset siitä, miten viimeisen päälle hienosti asioista tulisi suoriutua, ovat pikkuhiljaa unohtuneet. Tilalle on tullut rohkeutta kokeilla erilaisia toimintatapoja ja valmiutta ideoida uusia asioita lyhyelläkin varoitusajalla.

- Paikalliset lapset ovat myös hyvin äänekkaitä ja eloisia. He ovat olleet myös aivan uskomattoman sydämellisiä meitä ulkomaalaisia kohtaan. Aina, kun menimme paikalliseen kylään opettamaan, lapset juoksivat kadulta automme luo, huusivat meitä nimeltä ja tulivat halaamaan. Vastaanotto oli aina yhtä iloinen ja innostunut, vaikka olemmekin käyneet heille jo tutuiksi, kertoo Marika.

Paimen on yhä ihan kunniallinen ammatti.

Eräs oppilaista kirjoittaa havainnoistaan Babadagin kylästä Etelä-Romaniasta:

"Perhekuviot täällä on kyllä vähän kummalliset. Vaimo painaa työtä koko ajan kotona ja mies saattaa vaan humputella jossain päivät pitkät. Mutta jos tulee isäksi 15 vuotiaana käymättä mitään kouluja, vanhemmilta on opittu sama malli ja ei ole ketään opettamassa toisenlaista perhekulttuuria, niin varmaan aika harva sitä ite sen hoksaa, että jotain voisi toisinkin tehdä. Eiväthän muutokset vauhdilla tapahdu, mutta muutamien vuosien pitkäjänteiselle työllä ja ystävyydellä saa hyviä tuloksia. Tuntuu että elämä täällä on sellaista selviytymistaistelua. Sitä on jotenkin vaikea ymmärtää kun itse on pienestä pitäen suomalaisena oppinut sellaiseen "pahan päivän varalle" keruuseen.

Tällä etelän ekskursiolla on kyllä nähnyt sen va


ltavan eron esimerkiksi lapsissa. Lapset Constantan parakkigetossa keskenään ovat rajun villejä! Hyvä etteivät kivitä toisiaan hengiltä! Viidakon lait siellä pätee, vahvin selviytyy. Kun taas vaikka kristillisen poikien tai tyttöjenkodin lapset jotka käyvät koulussa on puhtaita, mukavia ja erinomaisia käytökseltään..."


Yhteisöjen kehittämistarpeet ovat siis valtavat! Rohkaiseva esimerkki Oradean seudulta löytyy Tinca -nimisestä kylästä, johon on kansainvälisin lahjoitusvaroin rakennettu etupäässä romaneille tarkoitettu peruskoulu. Tincassa asuu noin 2000 romaniperhettä, mutta kaikkia lapsia ei välttämättä ole ilmoitettu väestörekisteriin. Koulun vaikutus paikallisyhteisöön on todella merkittävä. Koulun myötä kylän rikollisuus on laskenut 70%. Nyt muutamat koulusta valmistuneet toimivat jo koulussa opettajina.

Seuraava Mercy & Justice DTS opetuslapseuskoulu alkaa muuten 6.9.2013. Alustavien huhujen mukaan harjoittelujakso saattaa tällä kertaa suuntautua jonnekin ihan muualle päin maailmaa...

Opetuslapseuskoulu on vaativa, yhteisöllinen lähetystyön peruskoulutus teemalla "Tunne Jumala ja tee Hänet tunnetuksi." Youth With A Missionin OP-kouluja on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1974 ja nykyään Suomessa järjestetään 4-5 koulua vuosittain neljällä eri paikkakunnalla, yhteistyössä Perheniemen evankelisen opiston kanssa.

Lue lisää opetuslapseuskouluista:
 - Summer DTS
 - Cross-Border DTS
 - Mercy & Justice DTS