tiistai 16. elokuuta 2016

Talkoolaisina maahanmuuttajia

Joka vuosi useat innokkaat talkoolaiset tulevat kantamaan kortensa kekoon kun Perheniemen opisto kaipaa käytännön apua. Ilman näiden ahkerien naisten ja miesten apua Perheniemen opistolla jäisivät marjat puskiin, omenat keräämättä ja maalipinnat rapistuisivat.
Tänä vuonna meillä oli ilo olla mukana myös maahanmuuttajien kotouttamisessa. Maahanmuuttajia eri puolilta Lähi-itää ovat jo toistamiseen auttamassa talkootöissä ja ovat Ulf Emeleuksen johdolla tehneet erinomaista työtä kunnostaessaan Perheniemen kiinteistöjä.


Maahanmuuttajan tarina


Tapasin yhden näistä maahanmuuttajista hänen tehdessään kunnostustöitä Perheniemen puutarhamajalla ja haastattelin häntä lyhyesti saadakseni selville miksi hän on meillä talkoolaisena ja mitä hän ajattelee tulevaisuudestaan Suomessa.

K: Kuka olet ja mistä olet kotoisin?
V: Minun nimeni on Mohamad ja olen 20-vuotias puuseppä Agfanistanista, mutta olen asunut Iranissa 9 vuotta.

K: Onko sinulla Perhettä?
V: Minun perheeni asuu Iranissa.

K: Miten olet päätynyt Suomeen?
V: Talibanit ovat hyökänneet useisiin kaupunkeihin Afganistanissa, joten kotimaassani ei ollut enää turvallista asua. En voinut jäädä myöskään Iraniin koska afgaani miehet ovat siellä hyvin ahtaalla. He eivät voi asua kaupungeissa ja joutuvat usein piileskelemään valtiolta ja armeijalta, jottei heitä pakotettaisi osallistumaan Syyrian sotaan. Jos he kieltäytyvät sotimasta, heidät palautetaan takaisin Afganistaniin. Olen tullut Suomeen, jotta saisin asua turvassa.

K: Miksi olet talkoolaisena Perheniemessä?
V: Tapanilakodin vastaanottokeskuksen ohjaaja uskoo, että työkokemus Perheniemessä voi edesauttaa työllistymistä Suomessa. Työskentelemällä täällä pystyn näyttämään osaamistani ja halukkuuttani tehdä töitä myös tulevaisuudessa. Olen tehnyt puusepän töitä neljä vuotta ja kokemusta on mm. keittiökaappien ja huonekalujen tekemisestä.

K: Mikä on parasta Suomessa?
V: Pidän siitä kuinka rauhallista täällä on. Suomessa on paljon hyviä ihmisiä ja tämän vuoksi täällä on hyvin turvallista elää. Suomen ilmasto on myös hyvin miellyttävä.

K: Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa?
V: Haluaisin jäädä asumaan Suomeen, mutta Suomen turvapaikkakriteerit ovat hyvin tiukat, joten vielä ei ole varmuutta saanko jäädä tänne. Olen ollut Suomessa nyt 8 kuukautta ja olen opiskellut myös suomen kieltä. Haluaisin tulevaisuudessa opiskella sairaanhoitajaksi suomenkielellä.


Oli erittäin mielenkiintoista jutella Mohamadin kanssa ja jos olisi ollut enemmän aikaa uskon, että hänellä olisi ollut paljon muutakin kerrottavaa elämästään ja olosuhteistaan Lähi-idässä. Tämän lyhyen haastattelun myötä sain kuitenkin hieman kuvaa siitä mitä turvapaikanhakijan elämä voi olla kotiseuduillaan. Toivon sydämestäni, että Mohamad löytäisi paikan, jossa hän kokisi olevansa turvassa ja että hänen haaveensa opiskelusta ja työstä voisivat toteutua jonain päivänä.

Kiitollisena totean, että maahanmuuttajista on ollut suuri apua täällä Perheniemessä tänä kesänä. Niin kuin myös kaikista muista ahkerista talkoolaisista. Toivottavasti nähdään ensi vuonna uudestaan!

-Tarja-